Current Affairs Bit Bank : February 2016

Current Affairs Bit Bank : February 2016

Current Affairs Bit Bank : February 2016. Current Affairs Bit Bank covers the events in the form of current single liner answers. This Bit Bank covers all types of current affairs like national, international current affairs.

Current Affairs Bit Bank : January 2016 | January 2016 Current Affairs Study Material

Current Affairs Bit Bank : February 2016

INTERNATIONAL

1) Recently NATO, EU signed agreement on___?
Ans:- Cyber defense cooperation

2) The North Korea has restarted which reactor that shut down in 2007?
Ans:- Graphite-moderated plutonium reactor

3) India,china’s first tactical drill on boarder with exercise named?
Ans:- Sino-India Cooperation

4) India with 130 rank in human development is placed under which category?
Ans:- Medium Human Development Countries

5) Japan lifts nuclear sanctions on_____?
Ans:- Iran

6) Recently Canada,US,Mexico signed a Memorandum of Understanding on?
Ans:- Climate Change

7) The country that banned kidney transplants for foreigners?
Ans:- Sri Lanka

8) Recently the country that approves Hindu Marriage Bill?
Ans:- Pakistan

9) The Country that tops in Human development from south Asia?
Ans:- Sri Lanka

INDIA & WORLD

1) International Fleet Review 2016 held at ?
Ans:- Viskhapatnam

2) India and Sri Lanka signed MoUs related to?
Ans:- Education and Health Sectors

3) Japan shin Maywa Industries planned to set up manufacturing plant of US-2 amphibious aircraft in India Under which concept?
Ans:- Make in India Initiative

4) India and Armenia signed Protocol amending for___?
Ans:- Changing Existing Double Taxation Avoidance

5) The Asian Development Bank (ADB)and Government of India signed an $80 million loan agreement for development of _____in Agartala and Aizwal ?
Ans:- Infrastructure

6) The company that agreed to store crude oil in Indian storage is?
Ans:- Abu Dhabi National Oil (ADNOC) Company

7) The company that agreed to store crude oil in Indian storage is?
Ans:- Abu Dhabi National Oil (ADNOC) Company

8) Joint military exercise LAMITYE 2016 is between which countries?
Ans:- India and Seychelles

9) India and Oman Conduct bilataral naval exercise with name?
Ans:- ‘Naseem Al Baha’

10) India and France ink MoU on Purchase of ?
Ans:- Rafale Jets

NATIONAL

1) Recently Prime minister Narendra Modi dedicated which factory to nation ?
Ans:- Brahmaputra cracker and polymer Ltd

2) Joint Venture Companies approved by Union cabinet for resources of executing rail infrastructure projects in multiple states is between___?
Ans:- Ministry of Railways and State Government

3) Recently union ministr y of social justice and empowerment has launched_____for Disabilities(PwDs)
Ans:- Developed by National

4) Disabilities(PwDs) developed by National Handicapped Finance and development cooperation (NHFDC)?
Ans:- Job Portal

5) The scheme Launched by Government for online booking of LPG Cylinders is?
Ans:- Sahaj Scheme

6) Union Government Released Hydrocarbon Vision 2030 for the states?
Ans:- North – Eastern State

7) The National organic forming Reasearch institute set up by Union Government in ?
Ans:- Sikkim

8) Recently Union Government launched NFME for the elimination of disease?
Ans:- Malaria

STATES

1) Under which article of constitution Arunachal Pradesh comes under Presidental rule?
Ans:- Article 356

2) In Internet Readlness the state that present in 1st position?
Ans:- On tario, Cananda

3) The MNoEFce delares wild pigas vermin in?
Ans:- Uttarakhand

4) Recently the central rule is assesd in which state?
Ans:- Arunachal Pradesh

CONFERENCES

1) 19th National Conference on e-governance held in Nagpur was organized by?
Ans:- Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG)

2) In 4th world government summit in Dubai m-Government Service Award was presented to?
Ans:- Karnataka Mobile One project

AWARDS & HONOURS

1) In which function was the Wild life Film maker Naresh Bedi Honoured with V shantaram Award?
Ans:- Mumbai International Film Festival (MIFF)

2) Amnesty International Germany has chosen Henri Tiphagne,the Indian lawyer and Human rights activist, for which award?
Ans:- Amnesty International Human Rights award

3) On the which day three Indian citizens are Honoured with Highest civilian award of Australia?
Ans:- Australian day

4) The Indian’s highest Peace time gallantry award Ashoka chakra is given to lance posthumous hero___?
Ans:- MohanNathGoswami

5) On 24th Jan blind cricketers of India won first T20 which cup ?
Ans:- Asia cup

6) Who are the two women single players, have more Grand prix gold title than sindhu?
Ans:- SaniaNehwal and Sung Jihyun

SPORTS & GAMES

1) First German tennis player won Australian open title Since 1999 she is?
Ans:- Angelique Kerber

2) West Indies won ICC U19 Cricket World Cup by defeating?
Ans:- India

3) ATP Argentina open title was won by?
Ans:- Domminic Thiem

4) Chappell-Hanlee Trophy was won by?
Ans:- Newzealand

5) The International cricket council (ICC) suspended Pakistani leg-Spinner for three months is?
Ans:- Yasi Shah

6) 61 National School Athletics Champion Ship was won by?
Ans:- Kerala

7) The Tennis player who reached 300 Grand Slam is?
Ans:- Roger Federer

8) The 83 Senior National Snooker Champion Shiptitle was given to
Ans:- Aditya Mehta

ECONOMY

1) India was ranked 37 out of 38 countries according to which Index?
Ans:- International Intellectual Property Index

2) Recently Miniratna category-1 status is given to?
Ans:- Hospital Services Consultancy CorporationLtd (HSCC)

3) Three major IT companies of India that joined US president Barak Obama’s ambitious “computer science for all” scheme is?
Ans:- Infosys, Tataconsultancy services and wipro

4) World’s wealthiest People list is prepared as per data provided in_____?
Ans:- Wealth-x, a wealth-tracking website

5) Accoding to United Nations world economy report India is fastest growing economy at the rate of__?
Ans:- 7.3%

6) The country that tops in milk production is ?
Ans:- India

7) The One Billion users of mobile messaging app the app is?
Ans:- Whats App

8) According to UNISDR Report India ranked in which place?
Ans:- Third

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) North Korea’s National Aerospace Development Administration (NADA) launched which satel lite successfully?
Ans:- Kwangmyong song-4 satellite

2) To build a project loon Google made a Joint venture with which country?
Ans:- Srilanka

3) Presence of Gravitational waves was confirmed by?
Ans:- US Laser Interferometer Gravitational waves Observatory (Ligo) scientists

4) Presence of Gravitational waves was confirmed by?
Ans:- US Laser Interferometer Gravitational waves Observatory (Ligo) scientists

5) New Species of Hydroid Polyps, emitting gree fluorescence is discoverd in?
Ans:- Red Sea

6) The satellite Launched by French Guiana abroad on Arianes Vehicle is ?
Ans:- Intaslat 29e

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) On 21st January atulesh jindal has appointed as new chairman of CBDT by whom ?
Ans:- Narendra Modi

2) Indian origin Australia high commissioner to India is?
Ans:- Harinder Sindu

3) Recently appointed commonder of NATO fores in Afghanistan?
Ans:- John Nicholson

4) New Lokayukta of Uttar Pradesh is?
Ans:- Justice Sanjay Mishra

5) New Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) is?
Ans:- Atulesh Jindal

B) RESIGNS

1) The new governor of Arunachal Pradesh after Y S Dadwal resignation is?
Ans:- B D Sharma

C) DEATHS

1) Recently the Cartoonist died was?
Ans:- Sudhir Tailang

2) Recently died Tabala player,Sankarghosh got which award in 2000 ?
Ans:- Sangeet Natak Akademi

3) Former Army Chief passed on 30 January 2016 is?
Ans:- Krishna Rao

4) The Sangeet Natak Akademi Award winner Tabala player recently died is?
Ans:- Sankar Ghosh

5) A. G. Krishna Murthy Recently passed away is founder of ?
Ans:- Mudra Communications

D) VISITORS

1) Dr. Hamid Ansari Made a visit from 1st to 5th Feb to__?
Ans:- Brunei & Thailand

2) President of India Recently the prince that clisited India is?
Ans:- Crown of Abu Dhabi

3) The president that made a visit to republic Function of India?
Ans:- French president Franco is Hollande

E) MISCELLANEOUS

1) Recently HFEA of United kingdom granted license to Francis crick Institute to use new gene editing techniques on whose embryos?
Ans:- Human embryos

2) The “2015 is earths warmest year since 1880”who said this?
Ans:- NASA&NOAA with Individual analysis

3) Recently That launches its first original movies and series is?
Ans:- YouTube

4) India’s Lightest Revolver weighing 250grams released by Rifle Factory Ishapore is?
Ans:- Nidar

PLACES IN NEWS

1) World’s largest concentrated solar plant constructed in?
Ans:- Morocco

2) World’s largest canyon spotted by Chinese Scientists under Princess Elizabeth Land is larger than present largest Grand canyon present in?
Ans:- United states

3) Indians Worlds best hotel of 2016 is____present in Rajasthan?
Ans:- Jodhpur’s Umaid Bhawan

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) HFEA stands for __ ?
Ans:- Human Fertilisation and Embryology Authority

2) IAHC means ___?
Ans:- India Africa Hydro Carbon Conference

3) What is SEBI ?
Ans:- Securities and Exchange Board of India

4) NATO Stands for ___?
Ans:- North Atlantic Treaty organization

5) MoEF means ___?
Ans:- Ministry of Enuiromenty Forest and Climate

6) DARPG stans for ___?
Ans:- Department of administrative Reforms and Public Guievances

BOOKS IN NEWS

1) Former President Kalam’s Book launched in South Africa the book is?
Ans:- Transendence

2) Recently Mamata Banerjee released 10 Books at___?
Ans:- Kolkata International Book Fair

COMMITTEES IN NEWS

1) Supreme court Recently appointed which Committee to sell PACL’s asserts?
Ans:- Lodha Committee

2) Recently Companies Law Committee submitted recommendations on Companies act to Union government, this committee was chaired by?
Ans:- Japan Ray Secretary

DAYS & DATES

1) Central Excise Day is observed on ?
Ans:- 24 February

2) World Marriage Day is observed on ____?
Ans:- Second Sunday of February

3) 28 February is celebrated as ?
Ans:- National Science Day

OTHER ARTICLES YOU MIGHT BE INTERESTED IN

JANUARY 2016 CURRENT AFFAIRS STUDY MATERIAL

DECEMBER 2015 CURRENT AFFAIRS STUDY MATERIAL

NOVEMBER 2015 CURRENT AFFAIRS STUDY MATERIAL

CURRENT AFFAIRS BIT BANK : OCTOBER 2015

OCTOBER 2015 CURRENT AFFAIRS STUDY MATERIAL

SEPTEMBER 2015 CURRENT AFFAIRS STUDY MATERIAL

CURRENT AFFAIRS BIT BANK : SEPTEMBER 2015

ABBREVIATIONS AND TERMS

Common Confusing Words In English with Example

Important days / dates – National and International

Get FREE Job Alerts

Enter your email address: